UV Dayanıklı Boyalar

UV Dayanıklı Boyalar

UV dayanıklı boyalar yüzeyleri renklendirmek ve korumak amacıyla kullanılan, hem dekoratif hem de işlevsel malzemeler olarak değerlendirilir. Genellikle sıvı formda olan ve farklı yüzeylere uygulanan bu boyalar, kullanılmaları ile birlikte çeşitli avantajlar sunarlar. Poli üreten ve alifatik izosiyanat esaslı, iki bileşenli ve çizilmeye dayanıklı olarak üretilen bu boyalar, mekanik dayanımı yüksek olmaları sebebiyle tercih edilirler. Sahip oldukları renk çeşitliliği dekoratif açıdan da tercih edilebilecek bir seçenek olduklarını gösterir. Solvent bazlı bir boya türü olan UV dayanıklı boyalar parlak yüzeyleri sayesinde son kat boya olarak tercih edilirler.

UV Dayanıklı Boya Nedir?

UV dayanıklı boyalar hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilecek şekilde, özel olarak formüle edilirler. Beton ve metal yüzeylere uygulanmaları mümkündür. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere UV dayanımları yüksektir. İsteğe göre parlak veya mat bir görünüm vermek amacıyla kullanılabilirler.

Teraslar, balkonlar, ıslak zeminler, beton ya da metal yüzeyler gibi farklı amaçlar doğrultusunda ve farklı alanlarda kullanılabilecek bir boya türü olan UV dayanıklı boyalar ergonomik ve pratik bir kullanım sundukları için de tercih edilirler. En önemli özellikleri arasında dış mekan koşullarına karşı yüksek dayanıklılık gösteriyor olmaları bulunur.

UV Dayanıklı Boyalar Nasıl Uygulanır?

UV dayanıklı boyalar da tıpkı sıradan boyalar gibi, alanında uzman ekipler tarafından kolaylıkla uygulanabilecek, sıvı formda bir ürün grubudur. Kullanılması ile elde edilen etkilerin daha uzun bir liste sahip olmasını istiyorsanız uygulama esnasında dikkat etmeniz gereken birkaç küçük etken olduğunu bilmelisiniz. Klasik boyalardan daha farklı bir formül ile üretilmiş olması koruma süresinin daha kısa olmasını sağlar. Çabuk kuruduğu için uygulama süresi minimize edilmiş bir üründür. Bu durum işçi gücüne duyulan ihtiyacın da azalmasını sağlar.

UV Dayanıklı Boyalar

Çizilmeye ve aşınmaya karşı dayanıklı olması, uzun süreli kullanımda dahi esnekliğini kaybetmemesi ve renk değiştirmemesi tercih edilmesini sağlayan etkenler arasındadır. Uygulama öncesi uygulanacak alanın kir ve yağdan arındırılmış olduğundan emin olmalısınız. Böylelikle daha avantajlı bir kullanım elde edebilirsiniz.

UV dayanıklı boyalar kullanımı öncesi uygulama yapılacak alanda uygulamayı engelleyecek herhangi bir pürüz veya boşluk olmadığından emin olmalısınız. Eğer bu gibi bir hasar varsa öncelikle hasarın giderilmesini sağlamalı, daha sonra boyayı uygulamalısınız. Uygulamayı rulo, fırça veya püskürtme yöntemiyle gerçekleştirebilirsiniz. 40 ile 50 dakika arasında uygulamanın tamamlanmış olduğundan emin olmalısınız. Etkili bir görsellik için iki kat boya yeterlidir. Hava şartlarına bağlı olarak ilk kat uygulama sonrası 3 ile 4 saat kadar beklemeli, bekleme süresinin sonunda ikinci katı boyamalısınız.

UV Dayanıklı Boyalar Nerelerde Kullanılır?

UV dayanıklı boyalar kullanım alanları dış etkenlerden etkilenmiyor olması gibi özellikleri sebebiyle genellikle dış alanlardır. Bununla birlikte binaların iç kısımlarında da kullanılabilir. Duvarlarda kullanılan bu boyalar, uzun süre boyunca estetik bir görüntüye sahip olmaya yardımcıdır. Teraslar, balkonlar ve ıslak zeminler gibi dış etkenlerle karşılaşılması muhtemel olan yerler kullanım alanları arasındadır. Açık ve kapalı yüzme havuzları da UV dayanıklı boyaların kullanıldığı alanlar arasında yer alır. Her türlü yatay ve dikey yüzeye uygulanabilir. Pürüzsüz bir kaplama sağlaması en önemli avantajlar arasında gelir. Talebe göre parlak veya mat bir görüntü elde etmeye yardımcı olmaları, dış mekan koşullarına dayanıklı bu boyanın farklı alanlarda kullanılabiliyor olmasını sağlar

Dış mekanda bulunan duvarlar yoğun güneş ışınları ile karşı karşıya kaldıkları için zaman içerisinde renklerinde solma ve hasarlar meydana gelir. UV dayanıklı boyalar özellikleri arasında güneş ışınlarından etkilenmiyor olması bulunduğu için, dış ortamda kullanıldığı takdirde duvarları uzun süre boyunca estetik görüntüye sahip olmalarını sağlar.

Paylaşın!

Bir Yorum Bırak