Poliüretan ve Epoksi Reçineler
Poliüretan ve epoksi reçineler yüksek yapışma gücüne sahip olması adına özel olarak üretilen kimyasallardır. Kimyasal dirençle birlikte mekanik özellikler göstermeleri farklı alanlarda kullanılabiliyor olmalarını sağlar. Isı işlemleriyle istenilen şekli alabilen bir plastik olduğunu dile getirmenin yanlış olmayacağı epoksi reçine, sıvı halden katı hale kolaylıkla geçebilir.
Epoksi reçineler yüksek derecede sıcaklığa, aside, suya ve alkole karşı yüksek direnç gösterme özelliğine sahiptir. Bu özelliği dolayısıyla elektrik bileşenlerini toz ve nem gibi dış etkenlere karşı başarılı bir şekilde korur. Bununla birlikte elektrik izolasyonunu sağlayarak kısa devrelerin meydana gelmesini engeller.
Poliüretan ve Epoksinin Farkı Nedir?
Poliüretan ve epoksi birbiriyle karıştırılan 2 malzeme olarak değerlendirilebilir. Benzer özelliklere sahip olsalar dahi birbirlerinden ayrılmalarını sağlayacak özellikler bulundurduklarını da söylemek gerekir. Poliüretan ve epoksi farkı şu şekilde ele alınabilir;
- Epoksi reçine daha sert, poliüretan reçine ise daha yumuşak bir yapıdadır.
- Epoksi daha sert olduğu için kırılganlığı poliüretan reçineye göre yüksektir. Poliüretan reçine ise daha elastik bir yapıdadır.
- Epoksi reçine sert özelliklere sahip olduğu için çizilmeye yatkındır. Poliüretan reçine elastik yapısı sayesinde kesilmeleri karşı yüksek direnç sunar.
- Epoksi reçine her yüzeyi yapışabilir, poliüretan reçine ise yüzeye yapışma konusunda seçici bir ürün grubudur.
- Epoksi reçinelerin UV direnci bulunur, poliüretan reçinelerde ise bu direnç mevcut değildir.
- Epoksi reçineler solvent dayanımı yüksek bir ürün grubudur. Poliüretan reçineler ise solvent dayanımı konusunda epoksi reçineler kadar dayanıklı değildir.
- Epoksi reçineler yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklık sağlayabilir. Poliüretan reçineler ise şok ısılara karşı daha yüksek dayanıklılık sunar. Bu durum da polyester reçine ve epoksi reçine farkı arasında yer alan önemli bir faktördür.
Poliüretan ve Epoksi Reçine Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Poliüretan ve epoksi birbirinden farklı özelliklere sahip reçineler olmalarına rağmen kullanılmaları ile sağladıkları ortak faydalar bulunur. Avantajlar arasında;
- Hijyenik ve antibakteriyel özellik sunarlar,
- Toz, yüksek sıcaklık ve neme karşı dayanıklık sunarlar,
- Esnek olmalarına rağmen kimyasal dirençleri oldukça yüksektir,
- Toz tutmaz ve su geçirmez özelliklere sahip oldukları için neme karşı elektronik bileşenleri korumak amacıyla kullanılabilirler,
- Uzun ömürlü oldukları için elektronik devrelerin ömrünün uzun olmasını sağlarlar.
Poliüretan ve Epoksi Reçineler Nerelerde Kullanılır?
Poliüretan reçine renklendirme gibi pek çok amaç doğrultusunda yaygın ve aktif bir kullanıma sahiptir. Poliüretan reçineler tıpkı epoksi reçineler gibi yüksek kimyasal direncine sahip oldukları için toz ve neme karşı direnç gösterirler. Bununla birlikte elektrik yalıtımı ve iyi yapışma özellikleri sayesinde elektronik devreler için yaygın bir kullanıma sahiptirler.
Epoksi reçineler ise elektronik devre ürünlerinde izolasyon malzemesi olarak en çok tercih edilen parçalar arasındadır. Kullanım alanları arasında;
- Trafo izolasyonu,
- Sanayi tipi ürünler,
- Elektrik motoru izolasyonu,
- Elektronik devre ürünleri,
- Hobi ürünleri,
- Zemin kaplama gibi alanlar yer alır.
Poliüretan reçine özellikleri göz önünde bulundurulduğunda kullanım alanlarının oldukça uzun bir listeye sahip olduğu anlaşılır. Kendine ait farklı özellikleri ile avantajlı bir kullanım sunduğunu dile getirmek mümkündür. Kullanıldığı ekipmanların kullanım ömrünü ve verimini arttırır.
Poliüretan epoksi ahşap dışındaki tüm malzemeler ile entegre bir çalışma için kullanılabilir. Beton binalar ya da çelikten yapılan yapılarda güvenli bir şekilde kullanılması mümkündür. Bina yapım malzemesi olarak da kullanılabilir. Kullanım alanları oldukça uzundur çünkü kullanılması ile elde edilen pek çok avantaj bulunur. Her iki reçine birbirinden farklı özelliklere sahip olmalarına rağmen kullanım ile elde edilen ortak avantajları bulunur.