Tenis Kortu Yapımı

Tenis Kortu Yapımı

Tenis kortu yapımı isminden de anlaşılacağı üzere en sevilen spor dallarından biri olan tenis sporunun icra edilebilmesi amacıyla kullanılan kortların yapımıdır. Tenis kortları kendi içerisinde farklı çeşitleri ayrılır. Bu durum kort inşası esnasında dikkat edilmesi gereken etkenler ve izlenmesi gereken yolları birbirinden ayırır.

Tenis Kortu Yapım Aşamaları Nelerdir?

Tenis kortu yapımı esnasında izlenmesi gereken bazı aşamalar bulunur. Standart tenis kortu ölçüleri 36 x 18 metredir. Ancak kortların farklı özelliklere ve çeşitleri sahip olması ölçülerin değişmesine yol açabilir.

Tenis kortu yapımı esnasında öncelikle çalışma sahası belirlenir ve daha sonra düzenlenir. Bu aşamadan sonra alt yapı işlerine geçilir. Tenis kortunun açık veya kapalı olması alt yapı esnasında dikkat edilmesi gereken etkenler de değiştirir. Altyapı işlemleri tamamlandıktan sonra tenis kortu için demir konstrüksiyon işleme gerçekleşir.

Demir konstrüksiyon aşaması tenis kortunun uzun ömürlü ve dayanıklı bir kullanıma sahip olmasını sağlayan en önemli aşamadır. Ardından PVC kaplama ve tel örgü işlemleri yapılır.

Son aşamada ise sentetik tenis kortu zemin uygulaması gerçekleştirilir. Bu aşamada akrilik tenis kortu, suni çim veya tartan tenis kortu kullanılabilir. Farklı seçenekler arasından yapılabilecek tercihler tenis kortu yapımında kullanılan malzemeler konusunda da değişikliklere yol açar.

Tenis Kortu Yapımı

Tartan tenis kortu tenisçiler için esnek bir zemin olmasını sağlar. Sıcak döküm ile gerçekleştirilen bu zeminin alt kısmında SBR granül bulunur. Üst bölümünde ise kiremit renkli APDM granül yer alır.

Eğer tenis kortundan doğal çim görüntüsü almak istiyorsanız uygulama için tercihinize suni çim ile yapabilirsiniz. Hem esneklik katması hem de estetik açıdan dikkat çekici bir yapı olması suni çim uygulamalarının tercih edilmesini sağlar. Beton zemine nazaran daha avantajlı bir kullanım sunarlar.

Bir diğer seçenek ise akrilik tenis kortudur. Hem ekonomik hem de hızlı bir üretim sürecine sahip olması pek çok tenis kortu için tercih edilen seçenekler arasında olmasını sağlar.

Tenis Kortu Yapımı Boyası Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Diğer sporlardan oldukça farklı bir yapıya sahip olan tenis, her geçen yıl bir öncekinden daha popüler hale geliyor. Diğer sporlardan zemin genellikle standart olsa da tenis kortlarının oyuncunun isteğine ve penis türüne göre çeşitlilik gösterebilecek farklı seçenekleri bulunuyor. Oyun alanları tenis için kendi içlerinde üçe ayrılıyor. Çim, toprak ve sert kort olarak adlandırılan bu çeşitlerin her biri farklı özellikler ile sunuluyor. Tenis kortunun yapım aşamaları ise yapılacak çeşide göre değişkenlik gösteriyor.

Tenis kortu yapımı boyası yapım aşamaları esnasında kullanılan en önemli malzemelerden biridir. Tenis kortunun kalitesi ve kullanım ömrünün uzunluğu kullanılan boyanın kalitesi ile direkt olarak ilişkilidir. Sudan etkilenmeyen ve yağışlı havalardan sonra üzerinde biriken suyun hızla kurumasını sağlayan tenis kortu yapımı boyalarından yana yapılacak tercih kodların kalitesini arttırır. Bununla birlikte tenis kortu yapımı esnasında kullanılan boyaların;

  • Renklerinin solmaması,
  • Dökülme, çatlama ve kabarma yapmaması,
  • İnsan sağlığına ve çevreye duyarlı olması,
  • Su bazlı üretilmiş olmaları gerekir.

Tenis Kortu Yapımında Kullanılan Malzemeler

Tenis kortu yapımı gerçekleştirmek için izlenmesi gereken yol ve aşamalar bulunur. Buna bağlı olarak tenis kortunun çeşit kullanılması gereken malzemeleri değiştirir. Çim, toprak, asfalt ve beton gibi malzemelerin yanı sıra kimyasal boyalar da tenis kortu nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak verilebilecek malzemeler arasındadır. Kullanılan malzemelerin birinci kalite olması inşa edilen tenis kortunun daha uzun ömürlü bir kullanıma sahip olmasını ve verimini olumlu yönde etkiler.

Paylaşın!

Bir Yorum Bırak