Astarlar
Astarlar endüstriyel ve inşaat sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde aktif rol oynayan kimyasal ürünlerden biridir. Temelde bir kaplama ürünü olan ve kendinden sonra uygulanacak kaplamaların yüzeye yapışmasını sağlayan astarlar, kendi içlerinde farklı sınıflara ayrılır. Çıplak yüzeye uygulanabiliyor olması kaplama sistemlerinde kullanılan en önemli ürün olmasını sağlar. Beton, taş ya da ahşap gibi kaplama yapılacak yüzeyleri uygulanan ilk kaplama ve hazırlık kaplamasıdır.
Astar Nedir, Neden Önemlidir?
En önemli kaplama ürünlerinden biri olan astarlar alt tabakalarda sağlam bir temel oluşturması, katmanların birbirine yapışmasını sağlaması, koruma ve birleşme gibi özellikler sunması sebebiyle önemlidir. Son katmanın performansı astarını uygulanması ile direkt olarak ilişkilidir. Astar ne kadar başarılı şekilde uygulanırsa genel kaplamanın kalitesi de buna bağlı olarak değişecektir.
Astarlar yüzeylerin gözenekli, gözeneksiz, yarı gözenekli, su geçirmez, katı, sert veya yoğun gibi farklı özelliklere sahip olmasına göre formüle edilirler. Kaplama sistemlerinde kullanılan ilk katman olmaları yüzeye iyice yapışarak daha sonraki katmanlarla uyumlu olmaları gerektiğini gösterir. Kendilerinden sonra uygulanan diğer katmanlar ile uyumlu olmalarını sağlayan özel yapıştırıcılar sayesinde zemin ve katmanlara mükemmel yapışma özelliğine gösterirler. Bu sayede katmanlar arası birleşmeyi daha sağlam hale getirirler.
Astarların Özellikleri Nelerdir?
Zeminin özelliklerine bağlı olarak özel olarak formüle edilen astarlar farklı özelliklere sahiptirler. Kendilerine ait farklı özellikleri kullanılmaları ile birlikte çeşitli avantajlar sağlamalarına yardımcıdır. Ana fonksiyonları zemin ve katmanlar arası yapışmayı sağlamak ve garantili hale getirmektir. Bununla birlikte kaplanacak yüzeyin daha uzun ömürlü olması ve estetik açıdan kaygıları başarılı şekilde gidermesi de önemli özellikleri arasındadır. Kullanılması ile birlikte avantajlar sunan astar özellikleri arasında;
- Son katman uygulanana dek alt katmanların korunmasını sağlar.
- Nem ve suyun alt katmanları ulaşarak istenmeyen problemler meydana getirmesini engeller.
- Diğer boyalar ya da kullanılan diğer kimyasal maddelerin son katmanı ulaşmasını engeller.
- Son katmanın kimyasal ve fiziksel etkenlere karşı daha dirençli olmasını sağlar.
Astar Hangi Alanlarda Kullanılır?
Endüstriyel sektörde önemli bir görevi gerçekleştiren ve kullanılması ile çeşitli avantajları beraberinde getiren astar, geniş bir kullanım alanına sahiptir. Farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan bu ürün özellikle sanayi sektöründe tercih edilir. Bununla birlikte astar kullanımı görülebilecek alanlar arasında;
- Ziraat alanında kullanılan makine veya aletler,
- Beyaz eşyalar,
- Mutfak eşyaları,
- Demir ve çelik yüzeyler,
- İş makinesi çeşitleri,
- Otomobil sektörü,
- Sanayi tipi metal aletler gibi sektörlerde de astar kullanıldığı görülür.
Kullanılması ile birlikte sunulan çeşitli avantajlar kullanım alanlarının geniş bir listeye sahip olmasını sağlar. Kullanılacak astar mutlaka kullanılacağı alana uygun olarak seçilmeli ve uygulama esnasında çeşitli etkenlere dikkat edilmelidir. Bu konuda yeterince tecrübeli olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilecek uygulamalar istenilen sonuca ulaşmayı zorlaştırabilir.
Kullanıldıkları sektörlerde ve alanlarda kullanım ömrünün uzatmaları tercih edilmelerini sağlayan en önemli özellikleri arasındadır. Bununla birlikte astar olarak adlandırılan ve endüstriyel bir ürün grubu olarak değerlendirilen bu kimyasal maddelerin de kendi içerisinde farklı çeşitleri ayrılıyor olması astar kullanım alanları konusunda olumlu yönde bir artış meydana getirir.
Bu sayede farklı çeşitler içerisinde, değişkenlik gösteren ihtiyaçları karşılayabilecek bir ürün bulmak kolaylaşır. Bu durum kullanım alanlarını genişletirken, kullanılması ile birlikte elde edilen avantajların uzun bir listeye sahip olmasını sağlar. Kullanılacağı sektörün istek ve ihtiyaçlarına özel olarak formüle edilmesi gereken astarlar, özelliklerine uyumlu olabilecek şekilde uygulanmalıdır. Uygulamanın bu konuda deneyimli kişiler tarafından gerçekleştirilmesi daha avantajlı sonuçlar doğurur.