Elektrik Motoru İzolasyonu
Elektrik motoru izolasyonu elektrik enerjisinin yalnızca elektrik motoru üzerinden geçmesini sağlamak amacıyla gerçekleşen çalışmalar bütününe verilen isimdir. Oluşabilecek kısa devre akımlarının önüne geçmek, kullanım esnasında güveni sağlamak amacıyla yapılan bu gibi çalışmalarda kullanılan farklı ekipmanlar ve kimyasallar bulunur.
Gelişen teknolojiye bağlı olarak motorlu cihazların izole edilmesi amacıyla kullanılan ekipmanlar ve parçalar da birbirinden farklı seçeneklere sahip hale gelmiştir. Bu durum elektrik motoru izolasyonu için de geçerlidir. Elektrik motoru izolasyonu elektrik motoru ile çalışan cihazların kullanımını daha güvenli hale getiren, dolayısıyla periyodik aralıklarla mutlaka gerçekleştirilmesi gereken bir yalıtım çalışmasıdır. Bu çalışma esnasında hangi ürünlerin kullanılması gerektiğine ise elektrik motorunun özelliklerine bağlı olarak karar vermek daha doğrudur.
Elektrik Motoru İzolasyonu İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?
Elektrikli cihazların en önemli parçalarından biri olan ve olmazsa olmaz olarak değerlendirilen elektrik motorları, farklı özelliklere sahip olacak şekilde üretilirler. Motorların daha verimli bir şekilde çalışabilmesi ve dolayısıyla cihazın kullanımının daha güvenli sağlaması için izolasyon çalışmaları da tabi tutulmaları gerekir. Bu doğrultuda gelişen teknolojiye bağlı olarak elektrik motoru izolasyonu amacıyla kullanılabilecek pek çok malzeme olduğunu, istek ve ihtiyaçlara bağlı olarak tercih edilmesi gerektiğini söylemek mümkündür.
Elektrik motoru izolasyonu kullanımı için tercih edilen malzemeler arasında;
- Hava korumalı motor bobinaj vernikleri,
- Fırın korumalı motor bobinaj vernikleri,
- Son kat izole lak ve boyalar,
- Döküm tipi reçineler,
- Polyester reçine çeşitleri,
- Endüvi vernikleri bulunur.
Elektrik Motoru İzolasyonu İçin Malzeme Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Malzemeler arasından seçim yapmaya çalışırken istek ve ihtiyaçları göz önünde bulundurmak önemlidir. Elektrik motoru olarak adlandırılan tek bir ürün olsa da bu ürünün de kendi içerisinde farklı çeşitleri ayrıldığını göz önünde bulundurmak gerekir. Farklı çeşitleri ayrılması çeşitli özelliklere sahip olmasına dolayısıyla istek ve ihtiyaçlarının da değişebileceğini gösterir. Motor izolasyonu amacıyla kullanılabilecek birden fazla malzeme olması ise motorun istek ve ihtiyaçlarına en uygun tercih yapabilmeniz konusunda sizleri destekler. Bu durum avantajlı bir kullanım sunar.
Elektrik Motoru İzolasyonu Malzemelerinin Özellikleri Nelerdir?
Farklı istek ve ihtiyaçları karşılayabilecek malzemeler sunulması elektrik motoru izolasyonu kullanım alanları konusunda da önemli bir çeşitlilik yaratır. Bu doğrultuda elektrik motorlarının izole edilmesi amacı ile kullanılan malzemelerin her birinin farklı bir özelliği olduğunu dile getirmek mümkündür. Örneğin en çok tercih edilen malzemelerden biri olan hava kurulmalı motor bobinaj vernikleri isimlerinden de anlaşılacağı üzere hava ile temas ettiği takdirde kuruyan ve kullanımı pratik olan bir ürün grubudur.
Herhangi bir harici ısı enerjisi uygulaması gerekmeden, ortam sıcaklığında kürleniyor olması, uygun maliyetli ve dayanıklı olması gibi avantajları ile birleştiğinde pratik bir kullanım sunar. Bununla birlikte yüzeye maksimum tutunma kabiliyeti göstermesi, parlak bir yüzey koruması sağlaması ve mükemmel elektrik yalıtımı sağlaması gibi avantajları da tercih edilmesini sağlayan etkenler arasındadır.
Elektrik motorunu izole etmek amacı ile kullanılan bir diğer ürün grubu olan fırın kurulmalı motor bobinaj vernikleri ise mükemmel elektrik yalıtımı gibi özellikleri sebebiyle ön plana çıkan bir ürün grubudur. Yüksek bağ gücü sayesinde telleri sıkıca tutması, sıcak trafo yağına, hafif asitlere ve alkalilere karşı dayanıklı bir kullanım sunması gibi özelliklere, elektrik motoru izolasyonu amacıyla kullanıldığı takdirde pek çok avantaj yarattığını gösterir. Hızlı kuruması işletme süresinden tasarruf sağlarken, dayanıklı yalıtım özelliği kullanılması ile beraber elde edilen avantajların uzun bir liste sahip olmasını sağlar.
Özetle elektrik motoru izolasyonu özellikleri izolasyon amacıyla kullanılan malzemeye göre değişkenlik gösterir. Her malzemenin kullanılması ile birlikte sağladığı farklı bir avantaj bulunduğunu söylemek mümkündür.