Tiner Çeşitleri
Tiner çeşitleri endüstriyel alanda en çok kullanılan kimyasal ürünlerin başında geliyor. Özellikle boya sektöründe yaygın bir kullanıma sahip olan tiner çeşitleri, ev ya da iş yerlerinin boyasında, otomotiv sektöründe gerçekleşen boya çalışmalarında yaygın bir şekilde kullanılıyor. Farklı çeşitleri olması ihtiyaçların karşılanabilmesi konusunda etkili bir rol oynuyor.
Tiner en temel hali ile boyanın inceltilmesi amacıyla kullanılan bir üründür. Bununla birlikte tekstil sektöründe temizlik malzemesi olarak da kullanılabilir. Aynı zamanda boyanın etrafta oluşturduğu lekeleri gidermek veya malzemeleri temizlemek amacıyla da kullanılır. Dolayısıyla birbirinden farklı amaçları olan ve kullanımı ile avantaj sunan kimyasal bir ürün olduğuna dair bilgi vermek mümkündür.
Tiner Çeşitleri Nelerdir?
İhtiyacınıza uygun kimyasal ürünü kullanabilmek için tiner çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Boyanın özelliğine göre farklı türlere ayrılan bu kimyasal, farklı amaçlar doğrultusunda pratik bir kullanım sunar. Farklı endüstrilerde en çok kullanılan tiner çeşitleri arasında;
- Sentetik tiner: Tiner çeşitlerinin başında gelen ve boya sektöründe yaygın bir kullanıma sahip olan sentetik tiner, boyanın yüzeye eşit şekilde dağıtılması konusunda etkilidir. Boya ürünlerinin yanı sıra vernik çeşitlerinde de kullanılabilir.
- Selülozik tiner: Bir tiner çeşidi olan selülozik tiner sentetik tiner ile karşılaştırıldığı takdirde daha uçucu bir formül ile üretilir. Selüloz bazlı boya ya da vernik çeşitlerinin inceltilmesi amacıyla kullanılır.
- Rapid tiner: Rapid tiner astar ya da rapid boya ürünleri ile veya vernikler ile kullanılabilir. Uçucu özelliği yüksek olan bir üründür.
- Akrilik tiner: Akrilik bazlı boya veya vernik çeşitleri ile kullanılmak adına üretilen ve boya kirliliğinin yok edilmesi maksadıyla kullanılan tiner türüdür. Boyanın daha canlı gözükmesi amacıyla kullanılabilir.
- Kokusuz tiner: Kullanım aslında rahatsız etmemesi kokusu tinerin tercih edilmesini sağlayan etkenlerden biridir. Özellikle kokuya karşı hassasiyet duyanlar tarafından kullanılır.
- Epoksi tiner: Epoksi bazlı ile üretilmiş boyalarla kullanılmak adına üretilen epoksi tiner bir tiner türüdür. Hijyenik bir kullanım sunar.
Tiner Nasıl Kullanılır?
Boya sektöründe en çok kullanılan kimyasallardan belirtilerdir. Boya ürünlerinin inceltilmesi amacıyla kullanılabilir. Bununla birlikte temizlik amacıyla da kullanılır. Geniş bir kullanım alanına sahip olan bu ürünler boya ile bir arada kullanılabilir. Bununla birlikte araç kaportalarında boya yapılması gibi farklı amaçlar doğrultusunda da kullanılan bir ürün olduğu görülür. Kimyasal bir ürün olduğu için mutlaka bilinçli şekilde kullanılmalıdır. Tiner çeşitleri birbirinden farklı olduğu için ve her çeşit farklı bir alanda kullanıldığı için kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken etkenler de değişkenlik gösterir.
Tiner Nerelerde Kullanılır?
Güçlü bir kimyasal olan ve kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılan tiner geniş kullanım alanı sebebiyle pek çok en üstünde en çok tercih edilen ürünlerden biri olarak değerlendiriliyor. Ev içinde hobi amaçlı gerçekleşen resim çalışmalarında, dış cephe boyamalarında, otomatik dış yüzeyinde, mobilya sektöründe, yağlı boya tablo boyaların inceltilmesi gibi pek çok farklı amaç doğrultusunda dinar kullanılıyor.
Boyama esnasında meydana gelen kirlilik, boyaların bir başka malzemeye bulaşması ve dağınık bir görüntü oluşturması gibi istenmeyen durumları ortadan kaldırmak amacıyla da tiner kullanımı gerçekleşir. Yoğun bir kimyasal olması ve özel olarak formüle edilmesi boyanın yapıştığı ve kuruduğu yerden kolaylıkla temizlenmesini sağlar. Dolayısıyla pratik ve ergonomik bir kullanım sunduğunu dile getirmek mümkündür. Eğer tiner kokusuna dair hassasiyet duyuyorsanız mutlaka açık alanda ya da havalandığından emin olduğunuz bir mekanda uygulama yapmalısınız. Bununla birlikte tercihinizi kokusuz tinerden yana da yapabilirsiniz.